Очен център "Смолян"

Окулопластична хирургия


Окулопластичната хирургия включва редица естетични или реконструктивни оперативни интервенции върху клепачите, слъзните пътища, очедвигателните мускули и околоочните тъкани. Най-честите заболявания, при които се извършват такъв тип операции са:

·         Дерматохалаза - представлява надвисване на кожата и орбикуларния мускул обикновено на горния клепач, по рядко засяга и долните клепачи. Дължи се на промени в еластичните влакна на кожата и околоочните тъкани. Може да представлява както естетически, така и функционален проблем, ако ограничава зрителното поле отгоре.

·         Птоза - спадане на горния клепач, което ограничава зрителното поле и влошава зрението. Може да бъде вродена или придобита (възрастова, механична или в следствие на неврологичен проблем) Лекува се оперативно чрез различни техники на повдигане на горния клепач.

·         Ектропион – представлява обръщане на мигления ръб навън.  Предизвиква дразнене, сълзене, зачервяване на окото. Може да доведе до нарушаване на зрението поради нарушаване на очната повърхност.

·         Ентропион – дължи се на обръщане на мигления ръб на клепача навътре към очната ябълка. Предизвиква силно дразнене, сълзене и зачервяване на окото поради нарушаване на очната повърхност. Лечението е оперативно.

·         Тумори на клепачите – кожата на клепачите е изложена на действието на различни фактори от околната среда. Кумулативният ефект от ултравиолетовата светлина се счита за основен рисков фактор за развитието на новообразувания на клепачите. По-голямата част от клепачните тумори са доброкачествени, като само 15-20% от тях са малигнени. При около 90 % от злокачествените тумори на клепача се установява базоцелуларен карцином. По-рядко се развива плоскоклетъчен, Меркелов или себацеен карцином, както и малигнен меланом. Ролята на хирурга е да се постави ранна и точна диагноза и да се предложи навременна хирургична интервенция.