Очен център "Смолян"

Макулна дегенерация свързана с възрастта


Макулната дегенерация свързана с възрастта (МДСВ) е заболяване, което засяга зоната от ретината, наречена макула. Тя осигурява централното и цветно зрение. Най-честите симптоми, които имат пациентите  са: замъглено, изкривено зрение (правите линии изглеждат вълнообразни), тъмни петна или загуба на централното зрение. Заболяването засега и двете очи, но в различна степен. Много често пациентите разбират за наличието на МДСВ, когато имат значително влошаване на зрението. Ето защо е необходимо след 60 годишна възраст да се правят редовни профилактични прегледи от очен лекар.

Съществуват две форми на заболяването – суха и влажна.

Сухата форма е по-честа (90% от случаите). Тя е бавнопрогресиращо заболяване, което се характеризира с натрупване на отпадни продукти под формата на т. нар. друзи между слоевете на ретината. Загубата на зрение обикновено е бавна и се дължи на атрофични промени в ретината.

Пациентите със суха форма на МДСВ трябва да съобщават незабавно на лекуващия ги очен лекар за всяка промяна в зрението си с оглед на това, че в част от случаите могат да преминат в по-тежката влажна форма.

В случай, че сте диагностицирани със суха форма на МДСВ е необходимо ежедневно изследване вкъщи с решетката на Амслер. За да се изследвате поставете очилата си за четене и дръжте решетката на 35 см разстояние при добра светлина за четене:

Влажната форма се среща по-рядко, но води до най-тежко увреждане на зрението. Основният патологичен процес при влажната макулна дегенерация е разрастване на съдова мрежа от новоформирани, непълноценни съдове в субретиналното пространство. Стената на тези съдове е с повишена пропускливост, което води до излив на кръв и плазма и образуване на оток, ексудати и кръвоизливи в ретината.

Поставянето на точна диагнозата изисква използването на различни изследвания:

Флуоресцеинова ангиография (ФА) – позволява изследването на ретиналното кръвообръщение посредством инжектирането на контрастно вещество. Чрез серия от снимки позволява визуализирането на патологични новосформирани съдове в областта на макулата.

Оптична кохерентна томография (ОСТ) – позволява послойно изследване на ретината. Устройството използва светлина с определена дължина на вълната и създава триизмерна карта на макулата, което дава информация за наличието на новосформирани съдове. 

Съвременното лечение на влажната форма на макулна дегенерация са медикаментите насочени срещу съдово-ендотелния растежен фактор (VEGF инхибитори). Съдово-ендотелния растежен фактор е един от медиаторите, които предизвикват разрастването на новосформирани съдове в макулата. VEGF инхибиторите блокират сигналите, като по този начин спират патологичните съдове. Тези медикаменти се инжектират в стъкловидното тяло на окото (интра-витреално) под капкова анестезия през определен период от време (30-45 дни).

Лечението на сухата форма на макулна дегенерация включва витамини за очи, съдържащи лутеин, зеаксантин, омега 3 мастни киселини, витамин Е и С, микроелементи и др. Важна е и фотопротекцията – използване на очила, спиращи UV лъчите, носене на шапка с козирка при слънчево време.